Nimeh 5.5.2018

Nimeh2018

Skauti v Nitre zabojovali za slobodu a demokraciu

Nitra sa po roku opäť stala dejiskom napínavej akčnej nočnej hry NIMEH, ktorú organizovali skauti z 23. zboru Nitrava v Nitre. Podobne ako vlani, aj v tento májový víkend sa účastníci vrátili do čias, keď Slovenskom otriasali hrôzy diktatúry a vraždenie ľudí bolo na dennom poriadku. Skauti z celého Slovenska sa popasovali s fašistickým režimom a upozornili na témy, ktoré sú, žiaľ, aktuálne aj dnes. Ďakujeme Nitrianskej komunitnej nadácii, ktorá podporila hru NIMEH a Biskupskému úradu v Nitre, ktorý poskytol účastníkom ubytovanie.

NIMEH 2018: 5.5.-6.5. 2018 , Kňazský seminár Nitra

Cieľ :

Cieľom NIMEHu 2018 je pomocou neformálneho vzdelávania, aktivít a hier priblížiť nedávnu históriu Slovenska a osudy skautingu v Slovenskom štáte počas 2. svetovej vojny.

Čo je NIMEH:

NIMEH (NItrianska MEstská Hra) je jedinečná koncepcia nočnej hry, kde sa mladí ľudia učia neformálnou formou udalosti späté s dejinami Slovenska, ktorá sa koná v 2. májový víkend. NIMEH poukazuje na príbehy bežných ľudí zo všetkých sociálnych vrstiev danej doby. NIMEH sa prvýkrát uskutočnil 6.5. - 7.5. 2017 v Nitre s celkovým počtom zúčastnených ľudí 62. Prvý ročník NIMEHu sa niesol v duchu doby nedávno minulej, roku 1989. Konkrétne sa zameriaval na slobodu a demokraciu v kontraste s totalitným režimom, ktorý prevládal pred novembrom 1989 v bývalom Československu.

V čom je NIMEH výnimočný?

NIMEH je tvorený silným príbehom hlavnej postavy, ktorá bojuje za svoje ideály proti systému, proti všetkým. Zúčastnení sa prenesú do sveta hlavnej postavy vďaka príbehom obyčajných ľudí, ktorí v danej dobe žili a sú zo všetkých spoločenských vrstiev. Týchto rozličných ľudí spája jedna vec – ich sny, ideály a vzťah k hlavnej postave. Príbeh hlavnej a vedľajších postáv dopĺňa neopakovateľné čaro a atmosféra noci, ktorá v sebe skrýva zlo, temnotu, zvláštne zvraty a nečakané rozuzlenia.

NIMEH sa každý rok odohráva v určitom roku, kedy sa stali významné udalosti a poukazuje na dlhú tŕnistú cestu, ktorá tieto veľké udalosti našich dejín sprevádzala. Taktiež nezabúdame na hrdinov bežných dní.

O čom je NIMEH 2018?

Časy, v ktorých sa odohráva náš príbeh, opísali mladí v piesni, ktorú zložili počas hry NIMEH: „Žijeme v časoch zlých, neprajných a dlhých. Priateľ priateľovi neverí, srdce ma z toho zabolí. Preto zachráňme našu krajinu...“

Hlavným hrdinom je Slovák, mladý žid, ktorý mal byť deportovaný do koncentračného tábora aj so svojou rodinou. Cestou sa mu ale podarí vyskočiť z vlaku - jeho rodine nie. A tak sa sám vracia späť do svojho mesta - Nitry, kde má ešte zopár priateľov a rodinných známostí, keďže jeho rodina pred arizáciou vlastnila banku. Po príchode do Nitry sa dozvie, že na hrade má mať prejav prezident k novým členom Hlinkovej mládeže (HM) – skautom, ktorí boli nedobrovoľne nútení vstúpiť do týchto radov. Na hrad (za účastníkmi) stihne prísť skôr ako samotný prezident a ako bývalý skaut ich požiada o pomoc, keďže on sa nikde na verejnosti ukázať nemôže. Po ňom príde prezident Tiso, ktorý uvíta nových členov HM svojou slávnostnou rečou. Spomedzi účastníkov vyberie 10 ľudí, ktorí sú postavení k stene – odsúdení na smrť zastrelením za to, že údajne nechcú byť členmi HM. Týmto účastníkom sa ale podarí premôcť strelca a utečú. Po tejto scéne sú účastníci vyslaní do mesta, kde musia ako prvé nájsť svojich členov tímu, ktorým sa podarilo utiecť pred smrťou. Postupom času sa premiestňujú po stanovištiach, na ktorých sa nachádzajú priatelia a známi hlavnej postavy. Tí účastníkom rozpovedia svoj životný príbeh a postoj k fašistickému režimu na Slovensku. Ďalej si účastníci musia obhájiť svoj nesúhlasný názor s režimom a to plnením rôznych úloh na týchto stanovištiach. Zúčastnení začínajú pretkávať sieť kontaktov a pripravovať miestnu vlnu odporu voči fašizmu, pričom sa alegoricky pripájajú k SNP – celé je to predzvesť SNP – pomyselné prejavenie nesúhlasného názoru a odporu - pomyselná katarzia ľudí v tejto dobe. Po prejdení stanovíšť sa účastníci ocitajú na hrade, kde má prejav povereník z Nemecka, pričom počas jeho prejavu tam pribehne skupinka povstalcov a unesie ho. Po tejto scéne sa objavuje hlavná postava so záverečnou rečou, kde sa poďakuje účastníkom za prejavenie svojho charakteru. Opíše s historickým odstupom veci, ktoré sa v období Slovenského štátu udiali a nemali by sa opakovať. Po jeho záverečnej reči nasleduje vyhodnotenie a ocenenie prvých 3 tímov.

Nimeh2018-Ucastnici

Viac fotiek nájdeš na tu

Akcia má vlastnú stránku www.nitrava.sk/nimeh